Starterslink
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is veevoer precies en hoe wordt het gemaakt?

Koeien eten gras en veranderen dat bijna op magisch wijze in lekkere melk en vlees. Het enige wat je hoeft te doen is ze buiten te laten grazen en ze doen het harde werk zelf. Helaas is het allemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt: vee staat namelijk vaak een groot gedeelte van het jaar op stal en het is dus aan de boer om het vee te voeden. Maar wat voor veevoer gebruikt hij eigenlijk? En hoe wordt het gemaakt?

Je bent vast wel eens op een boerderij geweest. Je herinnert je misschien wel hoe de lange rijen koeien aan weerszijden het hooi aan het eten waren. Of uit een lange trog het speciale veevoer. Als koeien niet de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan dan zal de boer zelf voor voer moeten zorgen. En veevoer is beschikbaar in allerlei verschillende vormen.

Wat is veevoer en waar komt het vandaan?

Het meest gangbare veevoer is hooi. Het is een vorm van ruwvoer en wordt gemaakt van lang gras. Het is gedroogd en daardoor kan het lang worden opgeslagen. Het is in principe een perfecte vervanger voor vee dat op stal staat en dus geen normaal gras kan eten. Maar soms is ook hooi geen optie voor de boer – in dat geval is het verstandig om veevoer in te kopen.

Veevoer kan namelijk ook gekocht worden bij bedrijven die het produceren. Er zijn 2 verschillende categorieën: ruwvoer en krachtvoer. Ruwvoer is bijvoorbeeld het hooi waar we het net over hadden. Dat wordt dan door andere boeren gegroeid en geoogst (bijvoorbeeld als zij zelf een overschot aan hooi hebben – dan verkopen ze het). En krachtvoer is een speciaal gemaakte mix die ervoor bedoeld is om zoveel mogelijk voedingsstoffen te verzorgen voor het vee. Een boer kan ervoor kiezen om zelf de ingrediënten voor krachtvoer te kopen en dan te mixen. Maar het kan ook kant-en-klaar gekocht worden bij veevoer bedrijven.

Hoe wordt veevoer gemaakt?

Veevoer wordt gemaakt door de basis ingrediënten bij elkaar te doen en deze onder hoge druk te mixen tot een smeuïge pap of korrels. Door middel van allerlei verschillende machines kunnen ingrediënten worden toegevoegd. Afhankelijk van het soort vee en het doel (snelle groei, melkproductie of vleesdier), wordt de samenstelling bepaald. Je kunt je waarschijnlijk wel goed voorstellen dat een baby schaapje dat snel moet groeien een ander type veevoer nodig heeft dan een volwassen melkkoe die niet meer verder hoeft te groeien.

Veevoer of veevoeder?

Als afsluiting nog een leuk weetje: veel mensen vragen zich af wat nu precies het verschil is tussen veevoer en veevoeder. We zijn de woordenboeken en encyclopedieën ingedoken en het antwoord is erg simpel. Veevoeder is namelijk het meervoud van veevoer. En wanneer we het hebben over veevoer, bedoelen we vaak grote hoeveelheden. Dat betekent dat je dus gerust beide varianten kunt gebruiken.

 

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.de-heus.nl