Starterslink
Image default
Bedrijven

Veilig werken op een lab

Werken op een laboratorium kan ontzettend leuk en leerzaam zijn. Natuurlijk heb je op een laboratorium ook verschil in moeilijkheidsgraad qua werken. Ook op een lab heb je werk dat je kunt betittelen als redelijk eenvoudig productiewerk. Wat werken op een lab wel altijd net wat ingewikkelder maakt, is het omgaan met gevaarlijke stoffen. Overweeg je dus een opleiding tot laborant? Ontwikkel dan jouw vaardigheden op het gebied van veilig werken.

Nauwkeurig werken

Sommige mensen kunnen van nature erg nauwkeurig werken. Anderen moeten daar meer moeite voor doen. En, wellicht behalen mensen die snel afgeleid zijn hier niet snel een smetteloze tien voor. Toch is nauwkeurig werken heel goed te leren. Je kunt er dus wel beter in worden.

Nauwkeurig werken is op een laboratorium om twee redenen cruciaal. Ten eerste is het belangrijk, omdat het gevaarlijk kan zijn als je dat niet doet. Combineer je per ongeluk net de verkeerde stoffen? Dan kunnen er grote ongelukken ontstaan.

De andere reden voor het belang van nauwkeurigheid, is, omdat goede resultaten van levensbelang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een test om te bepalen of iemand een bepaalde ziekte heeft. Als iemand bijvoorbeeld onterecht als ziek wordt bestempeld krijgt diegene niet de behandeling die diegene eigenlijk wel nodig heeft.

Hoe werk je nauwkeurig? Safety data sheet

Een paar tips. Om nauwkeurig te werken moet je ten eerste weten, waar je mee werkt. Bij elk gevaarlijk product hoort een safety data sheet. Bekijk zo’n sheet dus goed. Verder moet je jezelf aan de voorschriften houden, vaak hoort een labjas en een haarnetje bij jouw standaard outfit.

Zorg er vervolgens ook voor dat je, als je warm water hebt gebruikt, dat je de kraan terugzet naar koud en vervolgens ook de kraan een tijdje met koud water laat lopen. Op een lab is namelijk ook een oogdouche op de kraan aangesloten en heet water voor een oogdouche is natuurlijk niet wenselijk. Anders kun je misschien nooit meer een safety data sheet lezen.

Material Safety Data Sheet