Starterslink
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over ruby chocolade!

Ken jij ruby chocolade al? Het is niet zo gek als je deze chocolade nog niet kent, want het is de jongste chocoladesmaak die er bestaat. Het wereldwijde chocolademerk Callebaut was de eerste chocoladeproducent die met deze chocolade op de markt kwam. Dat was een grote stap in de geschiedenis van chocolade, want deze chocolade is compleet anders dan alle chocoladesoorten die al bestonden. Daarnaast is ruby chocolade bij uitstek dé grootste ontdekking, nadat 80 jaar geleden witte chocolade op de markt kwam. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over deze heerlijke en bijzondere chocolade.

Hoe is ruby chocolade ontstaan?

Ruby chocolade werd ontwikkeld in Frankrijk en in het Oost-Vlaamse Wieze. Nestlé bracht in 2018 al het eerste product met ruby chocolade op de markt en deed dat destijds in Japan en Zuid-Korea. Dat was een roze KitKat. In Europa was chocolademerk Callebaut het eerste merk dat deze chocoladesoort op de markt bracht. Jarenlange research en een samenwerking met de Jacobs Universiteit in Bremen (Duitsland) zorgde er uiteindelijk voor dat de wereld nu kan genieten van deze chocolade. Het bijzondere aan de lancering van Callebaut is dat dit merk de chocolade in callets op de markt bracht, zodat men zelf ermee chocolade creaties kan maken.

Hoe smaakt ruby chocolade?

Het kenmerkende aan ruby chocolade is de roze kleur. Toch mag je deze chocolade echt geen roze chocolade noemen. Deze chocolade is namelijk gemaakt van speciale Ruby cacaobonen. Een aantal jaren geleden ontdekten cacao-experts dat bepaalde componenten in de Ruby boon zorgden voor chocolade met een roze-rode kleur en een fruitige smaak. Vanbinnen is de boon namelijk lichtroze. Dankzij deze speciale cacaobonen heeft de chocolade een fruitige smaak die het meeste doet denken aan de smaak van bessen.

Hoe krijgt ruby chocolade de roze kleur?

Het kenmerkende aan deze chocolade is de roze kleur en de fruitige smaak. Dankzij deze kenmerken lijkt de chocolade in geen enkele opzicht op één van de al ‘oudere’ chocolade soorten zoals puur, melk en wit. Cacaobonen worden bij het maken van chocolade gefermenteerd. Hierdoor verandert de kleur naar een wat bruinere chocoladekleur. Het blijft een geheim hoe het mogelijk is dat deze chocolade bij het fermenteren robijnrood (roze) wordt. Sommige mensen denken dat er smaak- en kleurstoffen aan deze chocolade worden toegevoegd, maar niets is minder waar. De typerende smaak en kleur van Ruby chocolade wordt gecreëerd zonder toevoeging van kleur- en smaakstoffen. Dat maakt deze chocolade dan ook zo bijzonder.

Wat kun je met ruby chocolade doen?

Ruby chocolade is, net als pure, melk en witte chocolade, prima te smelten en te gebruiken voor allerlei chocoladecreaties. Qua structuur lijkt deze chocolade het meest op witte chocolade. Daardoor is deze chocolade, net zoals, witte chocolade, iets minder makkelijk te smelten dan melk- en pure chocolade. Houdt bij deze chocolade dus goed in de gaten of die niet verbrandt en gaat klonteren. Wanneer de chocolade eenmaal is gesmolten, kun je het voor verschillende toepassingen gebruiken. Verwerk de chocolade bijvoorbeeld in een taart of cake, gebruik het als drip over een taart heen of maak er bonbons, chocoladerepen en andere chocolade creaties mee. De mogelijkheden zijn eindeloos!

https://www.baktotaal.nl/