Starterslink
Image default
Bedrijven

Wat is leiderschapsontwikkeling?

Leiderschapsontwikkeling kan op twee manieren worden toegepast: individuele leiderschapsontwikkeling en de ontwikkeling van collectief leiderschap.

Zoals gedefinieerd verwijst leiderschapsontwikkeling naar elke methode of activiteit, die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van het leiderschap van een persoon of van een persoon die een organisatie leidt. Voorheen waren de activiteiten omtrent leiderschapsontwikkeling erg rigide, formeel en streng omdat de mensen, die hier leiding aan gaven, ervoor wilden zorgen dat alles in een formele setting bleef.

Soorten leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling kan op twee manieren worden toegepast: in een individuele setting of in een groepssetting. Bij het ontwikkelen van individuele leiders worden meestal traditionele benaderingen gebruikt. Deze zijn als het gaat om het leiding geven aan andere mensen of aan een organisatie meestal gericht op het focussen op de leiderschapskwaliteiten van het individu en het beoordelen van de houding van individuen.

Experts zeggen dat het leiderschap bij sommige mensen aangeboren kan zijn, maar als het niet vroeg wordt herkend en niet goed wordt ontwikkeld, kan de effectiviteit van zijn of haar vermogen om te leiden in de loop van de tijd afnemen. Om mensen met aangeboren leiderschapsvaardigheden te helpen hun potentieel volledig te bereiken, is het belangrijk voor hen om zo snel mogelijk hun leidinggevende talenten verder te ontwikkelen.

De individuele ontwikkeling van leiderschap kan in het begin echter moeilijk zijn omdat het niet gemakkelijk is om met verschillende persoonlijke kenmerken, die de effectiviteit van iemands leiderschap gewoonlijk belemmeren, om te gaan. Experts zeggen dat als een individu zijn of haar leiderschap wil verbeteren, hij of zij geformaliseerde programma’s moet ondergaan om problemen aan te pakken en de vaardigheden omtrent het leiderschap te kunnen verbeteren. Maar individuen kunnen door hun focus en hun doorzettingsvermogen in het leren van nieuwe dingen te ontwikkelen hun vaardigheden omtrent leiderschap op hun eigen manier verbeteren.

Afgezien van het ontwikkelen van individueel leiderschap is er nog een andere methode om het beste uit een leider te halen en dat is door de hulp van andere mensen te gebruiken. In tegenstelling tot de ontwikkeling van individueel leiderschap, dat zich richt op de specifieke kenmerken van een leider zoals gedrag en de manier van denken of voelen, richt de ontwikkeling van collectief leiderschap zich op de ontwikkeling van het leiderschap als een proces.

Dit betekent dat dit soort ontwikkeling van leiderschap zich richt op interpersoonlijke relaties, het proces van sociale beïnvloeding en de teamdynamiek tussen de leider en zijn/haar team. Het zal zich ook richten op factoren die het team omringen zoals het organisatieklimaat en de sociale netwerkverbindingen tussen de organisatie en tussen zijn leden.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.ivpp.nl/leiderschapstraining/