Starterslink
Image default
Financien

Verdien je wel genoeg salaris?

Verdien je wel wat je hoort te verdienen? Krijgen je collega’s meer terwijl ze hetzelfde werk verrichten? Dit zijn een aantal vragen die jezelf kunt stellen als je nadenkt of je wel genoeg salaris krijgt van je baas. Het gemiddeld modaal inkomen op basis van 16.504.025 personen in 2014 was vastgesteld op €23,200 per jaar. Nu ligt het gemiddelde inkomen van de werkzame beroepsbevolking (7.688,000 personen) rond de €36.900 per jaar. Een loonbureau kan door middel van loonwijzers voor je uitzoeken of je salaris wel kopt in vergelijking met je functie en werkzaamheden. Een extern salarisbureau zoals CBBS kan je helpen om dit uit te zoeken.

Loon kun je zien als een vorm van ruilhandel. Als werknemer lever je arbeid en daar krijg je loon voor terug. De eerste vorm van loon-arbeid-ruilhandel heeft waarschijnlijk al plaatsgevonden tijdens de neolithische revolutie in een stad of dorp rond het jaar 10.000 en 1000 voor Christus.

Loon wordt ook wel gezien als salaris, wat afstamt van het woord “zoutrantsoen”. De Romeinse soldaten werden vroeger in de tijden toen zout schaars was hiermee betaald voor hun diensten.

In Nederland werd er vroeger een verschil gemaakt tussen het woord salaris en loon. Salaris werd gebruikt voor de hogere functies, zoals een ambtenaar of hoge functionaris in een bedrijf. Terwijl loon de benaming was voor de betaling van de arbeiders. Sinds 1960 is hier één rechte lijn in getrokken en wordt de uitbetaling aan de werknemers salaris genoemd.

Waar vroeger geen loonstroken werden gebruikt is het tegenwoordig wel verplicht om deze te overhandigen aan de werknemer. Op deze loonstrook moet precies aangegeven staan uit welke bestanddelen het loon bestaat. Tevens moeten alle berekeningen duidelijk worden toegelicht. Mocht de werknemer eruit komen dat de loonstroken niet kloppen dan kan er een inspectie, genaamd SZW een boete opleggen aan de werkgever. Salaris is dus een belangrijk onderdeel geworden in de wereld van arbeid en dienstverlening.

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.cbbs.nl/

Gerelateerde artikelen

Rijk worden met cryptocurrency’s, is dit mogelijk?

Eos koers

Doorlopend krediet