Starterslink
Image default
Eten en drinken

Vegetarisch Moussaka Recept met Champignonsaus

Beschrijving

Beste Griekse vegetarische moussaka recept met laagjes aubergine, troostende aardappelen, bechamel en een heerlijke champignonsaus! De ultieme vegetarische moussaka!

Ingrediënten

Basis ingrediënten

  • 6-7 grote aubergines
  • plantaardige olie (om de aubergines in te bakken)
  • Voor de champignonsaus
  • 600-700 g champignons, gehakt (25 oz.)
  • 1 middelgrote rode ui, fijngesnipperd
  • 1-2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1/4 kopje witte wijn
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl suiker
  • een kaneelstokje
  • zout en versgemalen peper
  • gehakte peterselie (optioneel)

Voor de bechamelsaus

  • 875 ml melk (3 en 1/2 kopjes)
  • 100 g boter (3,5 ons)
  • 100 g bloem (3,5 ons)
  • een snufje nootmuskaat
  • 2 eidooiers
  • 100 g Parmigiano-Reggiano of Kefalotyri (3,5 ons)
  • zout naar smaak

Nog een lekker recept:Ovenschotel met prei gehakt en aardappelschijfjes

instructies:

  • Om dit vegetarische moussaka-recept te bereiden, begin je met het bereiden van je aubergines. Verwijder de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik. Breng op smaak met zout en plaats in een vergiet voor ongeveer een half uur.
  • Spoel de aubergines af met veel water en knijp met je handen om het overtollige water kwijt te raken. Dep ze droog en bak ze in veel olie tot ze mooi gekleurd zijn. Leg de gebakken aubergines op wat papier om de olie op te nemen. Voor een gezondere versie van dit vegetarische moussaka recept besprenkel je de aubergines met wat olijfolie en bak je ze 15 minuten op 200C in plaats van ze te braden.
  • Nu is het tijd om een heerlijke saus op basis van champignons te bereiden voor je vegetarische moussaka. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Roer de gehakte champignons erdoor en bak tot de meeste sappen zijn verdampt. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak mee. Schenk de wijn erbij en wacht tot deze is verdampt. Voeg de tomaten uit blik toe, prak ze met een houten lepel, de suiker, kaneel en een flinke snuf zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de meeste sappen verdampt zijn en de saus dikker wordt.
  • Maak tot slot de bechamelsaus voor de vegetarische moussaka. Gebruik een diepe pan om de boter op laag tot middelhoog vuur te smelten. Voeg de bloem toe terwijl je voortdurend zwaait om een pasta te maken en voeg verwarmde melk toe in een gestage stroom. Blijf kloppen om te voorkomen dat je saus gaat klonteren. Als de saus nog moet indikken, kook dan op laag vuur terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers, zout, peper, een snufje nootmuskaat en de geraspte kaas erdoor. Klop heel snel, breng op smaak met zout en zet opzij terwijl je het gerecht in elkaar zet.
  • Voor dit vegetarische moussaka recept heb je een grote ovenschaal nodig van ca. 20*30cm. Beboter de bodem en zijkanten van de pan en bestrooi met wat paneermeel (dit zal de extra sappen helpen absorberen). Leg de aubergines in lagen. Giet de champignonsaus erbij en strijk glad. Leg een tweede laag aubergines, garneer met de bechamelsaus en strijk glad met een spatel.
  • Bestrooi met geraspte kaas en bak de vegetarische moussaka in een voorverwarmde oven op 180-200C gedurende ongeveer 25-30 minuten, tot de korst licht goudbruin kleurt. Ook al zal het heel moeilijk zijn.. je moet wachten tot de moussaka een tijdje is afgekoeld voordat je hem in stukjes snijdt.
  • Serveer deze heerlijke vegetarische moussaka met een verfrissende Griekse salade erbij. Genieten van!

Let op: Je kunt deze ingrediënten bij Aardappelshop online kopen.