Starterslink
Image default
Dienstverlening

De meterkast vervangen

De meterkast is een technische ruimte waar diverse meters zijn opgesteld in jouw huis, kantoor of elk random gebouw met elektriciteit. Hier bevinden zich verschillende meters en aansluitingen voor water, gas, elektriciteit en media. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de warmtemeter, gasmeter of watermeter. Niet alleen jij, maar ook het waterbedrijf en de netbeheerder zijn verantwoordelijk voor de meterkast en de meters in de meterkast. Maar wat nou als de meterkast kapot gaat? Het is heel vervelend als je niet meer kunt koken, het internet kunt gebruiken of lekker warm kunt douchen. Hoe kan je dan de meterkast vervangen nu? Dat ga ik je in dit bericht uitleggen.

Kosten

Je kunt zelf de meterkast vervangen in je huis, maar dit is niet zonder risico. Het is beter om op zoek te gaan naar een elektricien die jou hierbij kan helpen. Het vergt namelijk de nodige ervaring en kennis. Dan is het nog wel belangrijk om te bepalen wat voor soort meterkast je wilt laten installeren. Ten eerste zijn er verschillende soorten merken en typen meter die je kunt kiezen. Daarnaast is het enorm belangrijk om goed op te letten op het aantal fasen, componenten en de aansluiting van de kast. De prijs begint bij 360 euro voor een 1-fase meterkast, maar kan al gauw oplopen tot 880 euro voor een 3-fase meterkast.

Meterkast en zonnepanelen

Moet je de meterkast vervangen als je zonnepanelen krijgt? Gelukkig niet. Dat zou wel erg duur worden! Want ook de aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop. Volgens de regelgeving is het wel verplicht om oude stoppenkasten te laten vervangen als je zonnepanelen plaatst. Let daar dus goed op wanneer je zonnepanelen aanschaft. Maar over het algemeen kan je kosteloos de hoofdaansluiting laten vergroten. Daarbij zal er een nieuwe groep gemaakt worden voor de zonnepanelen in de meterkast. Dus gelukkig hoef je niet de meterkast te vervangen. Dit moet wel wanneer je opeens rook of gas ruikt, maar dat moet in alle situaties natuurlijk! Het is en blijft belangrijk om voorzichtig en opmerkzaam te zijn.