Starterslink
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks kopen? Let zeker even op deze punten

Mensen die plannen hebben om een luchtbuks te gaan aanschaffen, komen op hun zoektocht al gauw tot de ontdekking dat er enorm veel merken en soorten luchtbuksen te koop zijn. Zeker als je geen ervaren luchtbuks schutter bent, kan het ingewikkeld zijn om een keuze te maken uit het grote aanbod. Om je te helpen om goed te kiezen, vind je hieronder de belangrijkste aandachtspunten om op te letten als je een geschikte buks zoekt. Want aangezien de goedkoopste luchtbuksen al snel minimaal 120 euro kosten, wil je natuurlijk geen miskoop doen.

Type buks: veersysteem of gascilinder

Als je een buks zoekt, is het belangrijk om te bepalen welk type buks je wilt hebben. Vroeger bestond er maar één soort buks, namelijk buksen die werkten met een veersysteem. Deze buksen werken met een veer, die een zuiger aanstuurt. Wanneer de trekker wordt gebruikt, schiet de zuiger los en drukt deze de veer naar voren. Hierdoor schiet de kogel eruit. Modernere buksen zijn steeds vaker buksen die werken met gascilinder, ook wel bekend als nitro piston. Dit systeem werkt beter dan veren, omdat er minder trillingen zijn. Hierdoor heeft een buks met een gascilinder doorgaans meer schotkracht dan een buks met een veersysteem.

De schotkracht van de buks

De schotkracht van luchtbuksen is ook een punt van aandacht als je een geschikte buks zoekt. Zeker als je over grote afstanden wilt schieten, moet je letten op de kracht die de buks heeft. Deze wordt uitgedrukt in joules. Zoek je een buks om, puur als hobby, over afstanden tot ongeveer tien meter mee te knallen? Dan volstaat een buks met een luchtdruk van 7,5 joule (omgerekend 175 m/s). Als je iets professioneler te werk wilt gaan en op een schietbaan of bij een schietvereniging wilt gaan schieten, is een krachtiger luchtbuks een betere koop.

Het merk buks

Qua merken is de variatie aan buksen groot. Luchtbuks experts die echte kwaliteit kiezen, kopen natuurlijk een luchtbuks van een A-merk. Bekende topmerken zijn Crosman, Hatkan, Diana, Shogun, Gamo en KalibrGun. Ga je voor iets goedkopere merken, dan zijn merken als Webley of Daisy een goede keuze. Maar ook van de zojuist genoemde A-merken zijn voordelige uitvoeringen verkrijgbaar. Kijk dus zowel naar het merk, de kwaliteit als de prijs van de luchtbuks om een goede keuze te maken.

De looplengte van de luchtbuks

Naast het type en de schotkracht van de luchtbuks, is ook de lengte van de loop iets om op te letten. Over het algemeen schieten buksen met een korte loop zuiverder, terwijl luchtbuksen die een langere loop hebben harder en verder kunnen schieten. Bij een langere loop kan de kogel namelijk meer snelheid opbouwen.

Welke extra’s worden er meegeleverd?

Ten slotte kun je nog kijken naar de accessoires die al dan niet meegeleverd worden. Zit er bijvoorbeeld standaard een veiligheidspal op de buks, of moet je die zelf nog bevestigen? Is de buks voorzien van een vizier of niet? En wordt er een handige opbergtas of -koffer meegeleverd, munitie, et cetera, of moeten deze er apart bijgekocht worden?

Zelf zijn wij erg fan van pcp buksen, maar het hangt maar net af van jouw wensen wat het beste bij je past. Succes!