Starterslink
Image default
Woningen

Hoe kan je een schoorsteenbrand voorkomen?

De herfst volop bezig en de winter is voelbaar al in aantocht. Dat zijn de seizoenen dat het leuk is om thuis gezellig voor de haard te zitten. Om dat allemaal veilig te doen verlopen, laat je best je schoorsteen vegen door een expert. Want met een schoon rookkanaal is de kans op een schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging veel kleiner, ongeacht of er een pannendak of een rietendak op je woning staat.

Een open haard bij een rietendak, gaat dat wel samen? Het antwoord is hetzelfde als dat voor een pannendak: ja. De brandveiligheid van een rietendak ligt vooral aan de onderconstructie. Vroeger bevestigde de rietdekker het riet op een lattenconstructie, dat was veel vatbaarder voor vuur. Tegenwoordig wordt dat gedaan op isolerende dakplaten en is het dak even brandveilig als andere daken. Een 100% garantie dat er geen brand kan ontstaan is er natuurlijk nooit.

Toch moet een schoorsteen nog steeds een punt van aandacht zijn. Jaarlijks zijn er zo’n 2000 woningbranden die veroorzaakt worden door een vervuild schoorsteenkanaal. Om dat te voorkomen is het advies van de brandweer om je schoorsteen jaarlijk schoon te laten maken. Doe dat dan niet zelf, je zal het rookkanaal nooit zo goed kunnen schoonmaken als een echte schoorsteenveger en bovendien is het niet zo veilig om zelf even het dak op te klimmen. Neem daarvoor dus zeker contact op met een erkend bedrijf.

Moest het onraad toch ooit voorkomen, dan geven we je wel enkele tips mee. Een schoorsteenbrand kan je herkennen aan een loeiend geluid dat uit het rookkanaal komt. Als dit het geval is, onderneem dan de volgende stappen: doof zo snel mogelijk het vuur in de open haard met ZAND, daardoor komt er geen rookvorming. Indien mogelijk, sluit de schoorsteenklep of deurtjes zodat er zo weinig mogelijk luchttoevoer is. Bel de 112 voor hulp.

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.rietwerk.nl/