Starterslink
Image default
Aanbiedingen

Een gezonde thuiswerkplek

Nog nooit waren er zo veel mensen thuis aan het werk. Het brengt ook de nodige uitdaging met zich mee. Niet afgeleid raken is lastig. Daarnaast wordt het belang van een goede en fijne werkplek vaak onderschat. Als je een werkplek hebt waar je niet goed aan kan werken, kan dit rug- nek– en schouderklachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je thuiswerkplek goed is ingesteld. We geven je een aantal tips voor een gezonde thuiswerkplek.

 

Beperk afleiding 

Afleiding is de grootste uitdager voor mensen die thuis aan het werk zijn. Als je eenmaal afgeleid bent kost het veel tijd om weer te focussen. Probeer afleiding dus uit de weg te gaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de meldingen van je telefoon uit te zetten of door in een ruimte te gaan zitten waar geen andere mensen zijn en je dus niet afgeleid kan raken. 

 

Neem voldoende pauze

Als je eenmaal gefocust aan het werk bent, vergeet je waarschijnlijk om even je gedachten ergens anders op te zetten. Het nemen van pauzes draagt bij aan extra effectiviteit. Je hersenen hebben regelmatig rust nodig om vervolgens weer langere tijd geconcentreerd te kunnen werken. Ook kleine pauzes dragen hieraan bij, zoals het halen van een kopje koffie of door even een kort rondje te lopen.

 

Zorg voor een goede werkplek

Ergonomische bureaus en goede bureaustoelen zijn essentieel voor een gezonde thuiswerkplek. Een goede werkhouding voorkomt dat je rug- nek- en schouderklachten krijgt. Het goed instellen van de werkplek is erg belangrijk. Vergeet hierbij ook niet de hoogte van de beeldschermen. Het gebruik van een extern toetsenbord en een externe muis voorkomen pijnklachten. 

 

Leef gezond

Als je thuis werkt zit je waarschijnlijk meer dan wanneer je op kantoor aan het werk bent. Lang stilzitten is op veel verschillende vlakken niet gezond. Het is slecht voor je concentratie en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Zorg daarom voor voldoende beweging tijdens het thuiswerken. Loop in je pauze een kwartiertje een rondje of ga af en toe staan tijdens het werken. Gezond eten en drinken heeft ook een positief effect op je productiviteit. Drink voldoende water en vermijd eten waar veel suikers of vetten in verwerkt zitten.

 

https://www.katokantoorinrichting.nl/